The Reading Room at Falvey Memorial Library

Villanova, PA

Enhancing the grandeur of Villanova’s historic reading room.

Client
Villanova University
Completion
2017
Size
5,400 Square Feet
Cost
$1 Million USD
Role
Architect, Interior Designer
Description

The Reading Room renovation takes the hidden potential of Villanova’s original library building and creates a comfortable and inviting space with a two-story high ceiling and tall windows along its north wall. Originally identified as part of BLTa’s master plan for the entire Falvey Library, the renovation included the adjacent lobby spaces and calls for new windows, sprinklering, MEP upgrades, finishes, and furnishings.

A key feature of the project is the new, accessible connection between this majestic room and the 1960’s library addition. This opening to the library’s Learning Commons allows student access to the breadth of the library’s services. The design remains true to the original building, with an elegant new treatment for the walls and ceilings that uses custom metal railings, light fixtures, and coffered ceiling panels. Energy-efficient LED lighting at the coves creates a dramatic feel to the room, and new pilasters and ceiling ribbing define a sense of proportion for the room. Pietro de Cortona’s “Triumph of David”, a large painting that the University recently restored, returns as the focal point to the southern wall.

Close

View All Projects

X